Is het een wesp of een bij?

De Duitse wesp

De Duitse wesp is 15 millimeter lang. Op de kop zitten twee antennes en drie zwarte stippen. Het lijf is, net zoals bij gewone wespen, sterk ingesnoerd in het midden. Op het achterlijf zijn de zwarte stippen en de strepen aan elkaar verbonden. Aan het achterlijf zit een angel: hiermee steekt de Duitse wesp als het zich bedreigd voelt.

De gewone wesp

De gewone wesp is 10 tot 15 millimeter lang. Op de kop zitten twee antennes en een zwarte anker-achtige tekening. Het lijf is sterk ingesnoerd: men spreekt daarom van een 'wespentaille'. Op het achterlijf staan de zwarte stippen in verbinding met de zwarte strepen. Aan het achterlijf zit een angel waar de wesp mee kan steken.

Hoornaar

Een hoornaar is 17 tot 24 millimeter lang. De kop is roodbruin en er zitten twee antennes op. Het borststuk en het begin van het achterlijf zijn diep oranje, roodbruin of donkerbruin. Het laatste deel van het achterlijf is geel met een zwarte tekening aan de bovenkant. Op het achterlijf zitten zwarte stippen en banden.

Franse veldwesp

Deze maakt holen op beschutte plaatsen. Het nest is open, waardoor de wespen goed te zien zijn.

De nesten zijn te vinden op open plekken maar deze soort staat er met name in meer zuidelijke streken om bekend de vreemdste plaatsen uit te kiezen. Zo zijn er zelfs nesten in auto's en onder golfplaten gevonden. Deze hebben ook een angel en steken als ze zich bedreigd voelen.

Gehoornde metselbij

De gehoornde metselbij is relatief groot (10 tot 15 mm) en vanwege de sterke beharing lijkt ze nog groter. Ze maken hun nest meestal in de muur en kunnen ook zwermen waardoor ze verward worden met wespen. 

Zij steekt enkel indien bedreigd.

Bijen zijn een beschermde diersoort en mogen niet verdelgd worden !


BIJ

Een bij is licht behaard en heeft een bruin-zwarte kleur. Zij steekt enkel indien bedreigd.

Bijen zijn een beschermde diersoort en mogen niet verdelgd worden !

Zweefvlieg

Er bestaat geen bloementuin zonder zweefvliegen.  Sommigen lijken heel goed op wespen.  Zweefvliegen hebben meestal kortere voelsprieten dan bijen of wespen. Het zijn ook heel rustige dieren die vaak nieuwsgierig op je afkomen. Ze wapperen dan snel met hun vleugels terwijl ze op dezelfde plek blijven hangen. Zweefvliegen hebben verder enkel een tong en geen kaken, zijn slank en kort behaard. Maar geen vrees, zweefvliegen steken nooit!

Voor nog meer info klik op onderstaande link.

Uitgebracht door wespennest.vlaanderen


Regio:
Kontich-Hove-Edegem-Lint-Boechout-Vremde-Duffel-Lier-Ranst-Berlaar-Broechem-Nijlen-Heist op den Berg-Zandhoven
 

 Copyright @ 2020-2021, Tano Projects, dewespenliquidator@hotmail.com, BTW0766.397.691

 
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.